glasrad_bred

 
... mousserande vin ...ekologiskt julöl ...öl i stora flaskor   ...Systembolaget (igen) Arkiv
Välkommen Aktuella provningar Petrus tycker om... Prova vin Prova öl Prova sprit Kombinera mat & dryck Om oss Grafisk form Nöjda kunder Kontakt

 

 

…öl i stora flaskor

 

När jag skrev om dryck till kräftor nämnde jag ett öl i stor (75cl) flaska. Jag tycker om stora ölflaskor, det blir lite extra feststämning. Jag har ju i många år propagerat för öl som fest-måltidsdryck och öl i stora flaskor passar bra i det sammanhanget.

 

Prisvärt vid rätt tillfälle

 

Tyvärr blir det ganska dyrt om man jämför med mer normalstora förpackningar. De stora ölflaskorna tillverkas i små serier och tapp-ningsanläggningarna måste ställas och köras långsammare.
Saint Landelin Mythique (1696, 49.90) är förhållandevis billigt. Literpriset är 66,53 och det är naturligtvis mer än dubbelt så dyrt än en vanlig lager på halvlitersburk, det är ju en helt annan typ av öl. Men det är även ganska mycket dyrare än exempelvis Leffe Blonde på 33cl flaska (53.33). Å andra sidan är det inte särskilt dyrt om man jämför med en flaska vin (om vi inte ska räkna yrsla per krona, YPK, vin har ju betydligt högre alkoholhalt).

 

Fransk och belgiskt

 

Traditionen med stora ölflaskor kommer från belgiska gårdsbryggerier. Det var framför allt enklare att tappa ölet för hand på stora flaskor. Idag används de större flaskorna av bryggare som vill ge sina öl en aura av hant-verk. Mythique bryggs i Frankrike och är en blond ale, ett överjäst ljust öl, med fruktig karaktär. Smaken är dock ganska kort och lätt. Ölet är fräscht och friskt men smakar förhållandevis lite med tanke på att alkohol-halten ändå är 7,5 %. Systembolagets smakbeskrivning lovar mer än vad ölet kan hålla.

 

Ett annat av de mer måttligt prissatta ölen är belgiska St Feuillien (1672, 56:-). Det är också en blond ale, men färgen är något mörkare än Mythique. Ölet är också kraftigare på alla sätt, har större och mer kryddig doft med inslag av kryddpeppar och nejlika, samt är fylligare och mer smakrikt. Det är också en aning sötare och känns inte lika uppfriskande. Då inget av dessa öl är något jag vill dricka i uppfriskande syfte avgår St Feuillien med seger mellan dessa två. Passar bland annat bra till skaldjur.

 

Festlig tomte

 

I augusti presenterade Systembolaget en tillfällig gäst i hyllorna. Houblon Chouffe Dobbelen IPA Triple (11672, 69,80). Namnet är ett riktigt sammelsurium med blandning av både språk (franska, flamländska, engelska), ölkultur (belgisk och engelsk) och belgiska öltyper (dobbel eller dubbel är ett mörkt öl, medan tripel eller triple oftast är ljust). Nu kan de flesta av oss tack och lov bortse från nördiga kommentarer om etiketter. Ölet är nämligen riktigt gott! Det har en frisk och påtaglig humlekaraktär i doften som tillsammans med lite fruktiga jäsningsaromer ger en komplex men ändå harmonisk doft. Anslaget (det första smak-intrycket) är fruktigt och aningen sött. Strax gör humlebeskan sig påmind och skärper tonen Den tar dock inte över utan skapar tillsammans med det sötfruktiga en nästan perfekt balans i eftersmaken. Det passar utmärkt till smakrika och salta kräftor.

 

Brasserie d’Achouffe är ett litet belgiskt bryggeri som startades i slutet av 1980-talet av två entusiastiska hembryggare. Entusias-men kan vara förklaringen till både den goda smaken och den mindre lyckade etiketten. Man brygger även en mer traditionell belgisk blond ale, med mindre humlekaraktär, La Chouffe (71420, 59,30, beställn.sortiment), som jag också varmt kan rekommendera. Tyvärr har importören Galatea bestämt att endast leverera hela kartonger om tolv flaskor. Till jul brukar en mörk och mustig N’Ice Chouffe dyka upp på Systembolaget. Bryggeriet har en mysig tomte som igenkänningsmärke på alla etiketter.

 

Tysk-amerikanskt samarbete

 

Om man gillar humle kan det vara intressant att prova Brooklyn Schneider Hopfen-Weisse (11664, 109:-). Här har språkblandningen en logisk förklaring. Garrett Oliver är dynamisk och karismatisk bryggmästare på Brooklyn Brewery i USA. Han anser att Schneider Weisse är det bästa tyska vetölet och har därför gjort ett samarbetsprojekt med dem.

 

 

 

 

 

 

Resultatet är en tysk veteöl (weissbier) med amerikansk touch. I detta fall innebär det

en rätt traditionell tolkning av tysk Weissbier med något mer humlebeska.

 

Brooklyn Brewery har mer intressanta öl att erbjuda. På Systembolaget finns bland annat den utmärkta Brooklyn Lager som jag rekom-menderade till kräftor, dock endast i liten flaska.

 

Två udda ölländer

 

I Italien har flera små bryggerier med höga kvalitetsambitioner börjat dyka upp de senaste åren. På Systembolaget finns bland annat tre öl från Birrifico del Baladin. Jag har smakat Baladin Super (11535, 99,50), en härligt komplex öl av typen belgisk blond ale. Doften är blommig och kan kännas aningen parfymerad. Smaken är fruktig och relativt söt med kryddighet och inslag av pomerans. Eftersmaken domineras av blom-mighet och jag saknar den balanserande beskan som Houblon Chuoffe bjuder på. Ett intressant och gott öl, men tveksamt om det är prisvärt.

 

Schweiz representeras av Brasserie des Franches-Montagnes med ölet 11ème Cuvée Speciale (11697, 106:-). Ett väldigt speciellt överjäst öl som fått mogna på träfat. Under mognaden har ölet genomgått en så kallad mjölksyrejäsning och fått en påtagligt syrlig smak. Denna typ av öl har sitt ursprung i Belgien (naturligtvis) och brukar kallas Oud Bruin (gammal brun). Trots att det är mörkt har doften ingen bränd eller rostad ton utan är maltig och vinös (påminner om vin). Smaken är fyllig med sötma och liten beska. Sötman balanseras istället av syrlighet. Det har en lång maltig och fruktig eftersmak

med en liten bränd ton som för tankarna till knäck. Som sagt ett mycket speciellt och annorlunda öl. Det är smakrikt, intressant och, trots det höga priset, nästan prisvärt. Jag rekommenderar det till vällagrad hårdost. Samtidigt vill jag ändå varna för att det är väldigt annorlunda och man kan få en känsla av att den syrliga smaken beror på fel på ölet.

 

Dyra amerikaner

 

Jolly Pumpkin, ett litet bryggeri i USA har också gjort en tolkning av denna öltyp. Som brukligt i Amerika har man tagit ut svängarna lite mer i sitt La Roja, Artisan Amber Ale (11689, 125,40).Det här ölet har en markant nästan skarp syrlighet. Samtidigt är det ock-så friskare och syrligheten känns mer avsikt-lig. Trots att man har tagit i har resultatet blivit mer välavvägt. Detta öl passar också

till vällagrad hårdost och smakrik kittost. Det kan också fungera bra som aptitretare, men kräver i så fall någon form av krämigt till-tugg. Amerikanskt mikrobryggt öl är populärt i Sverige och priserna blir ofta väldigt höga. Nästan 170 kronor litern är väldigt mycket för ett öl. Det här är ett öl som kan kännas prisvärt att smaka en gång, men jag kommer knappast att köpa det igen. Detsamma gäller tyvärr för Bam Bière (11652, 120,40), en alldeles utmärkt blond ale, liknande de jag berättat om ovan. Det är väldigt gott men definitivt inte värt mer än dubbelt så mycket som St Feuillien. Bam Bière är ett bättre öl, bryggt med mer känsla, men trots jättefina etiketter och stora flaskor måste priset ner om jag ska köpa fler flaskor.

 

Dyrast av alla

 Rolex created regarding 500 of those rolex replica sale every year till 1961, once the research had been stopped. The actual view offered for around replica watches uk within the earlier sixties. This particular design replica rolex uk really prosperous, possibly: this along with other earlier Rolex chronographs frequently languished upon dealers’ racks simply because additional producers experienced lengthy because set up on their own because rado replica professionals.

De amerikanska ölen är dyra, men kostar ändå bara drygt hälften av Deus Brut de Flanders (11649, 219,90)*. Detta öl bryggs och jäses en första gång i Belgien. Den fortsatta processen är densamma som för champagne; med en andra jäsning med champagnejäst på butelj, dessutom i champagneflaskor, man till och med lagrar ölet i Champagne! Resultatet blir faktiskt väldigt spännande. Ett verkligt mellanting mellan öl och högklassigt mousserande vin. Skummet är lite tätare och mjukare – som i en öl – medan smaken är frisk och vinös. Jag tycker inte att det är lika gott som champagne, men som udda och spännande dryck ska det ha all heder. Det är prisvärt trots det höga priset. Detta öl är helt unikt och dessutom riktigt gott!

 

*literpriset för detta öl är 282,53!