glasrad_bred

 
... mousserande vin ...ekologiskt julöl ...öl i stora flaskor   ...Systembolaget (igen) Arkiv
Välkommen Aktuella provningar Petrus tycker om... Prova vin Prova öl Prova sprit Kombinera mat & dryck Om oss Grafisk form Nöjda kunder Kontakt

 

Sydafrikanskt mousserande godare än Moët & Chandon

Simonsig Kaapse Vonkel vann blindprovning

 

 

Blindprovning

Jag höll en provning på champagne och mousserande vin i fredags. Jag inledde provningen med en blindprovning mellan en äkta champagne och ett bra mousserande vin från Sydafrika. Champagnen var Moët & Chandon, den mest sålda av alla. Det mousserande vinet var Kaapse Vonkel från Simonsig Estate i Sydafrika. Det var tjugo deltagare på provningen och fjorton av dem tyckte att Kaapse Vonkel var godast. Jag tyckte redan innan att det är ett väldigt bra alternativ till champagne, men att så många skulle tyckte bättre om ett bra sydafrikanskt bubbel än en den mest kända champagnen var en överraskning. Moët & Chandon upplevdes som för syrlig och mindre smakrik av flertalet medan de som föredrog champagnen uppskattade en kraftigare mousse och den riktigt friska syran.

 

Pionjär

Simonsig började 1971 göra mousserande vin genom en andra jäsning i flaskan, samma sätt att få kolsyra i vinet som används i Champagne. De var först i Sydafrika med detta tillvägagångssätt som i dag kallas Methode Cap Classique. De första åren använde man olika druvsorter som chenin blanc, riesling och chardonnay, men kom ganska snart fram till att den klassiska blandningen av chardonnay och pinot noir var den bästa även för syd-afrikanska förhållanden. Sedan 1997 har man även en liten del pinot menuier i blandningen, precis som i champagne. Druvorna skördas och jäses var för sig, en mindre del chardonnay får jäsa och lagras till nästa år på ekfat för ökad komplexitet. Sedan gör man cuvéen, blandningen, och tillsätter lite ojäst druvmust och socker i samband med buteljeringen. Vinet jäser sedan en andra gång på flaskan där det sedan lagras minst femton månader innan det degorgeras, öppnas så att jästen avlägsnas och korkas om. Därefter är vinet färdigt för konsumtion men kan utvecklas positivt ytterligare några år.

 


 

 

Hur smakar vinet

Simonsig Kaapse Vonkel har en  rik komplex doft med ton av citrus och nötter, inslag av mogna äpplen och en jästig känsla som för tankarna till nybakat bröd. Smaken är klassiskt brödig och balanseras av citrus-friskhet. I eftersmaken finns en angenäm nötig ton.  Jag skulle möjligen önska mig en något rikare och krämigare mousse.

Slutligen det bästa av allt: Kaapse Vonkel kostar bara 135 kronor. Finns i Systembolagets beställningssortiment (varunummer 77162), vilket gör det svårt att hinna få till nyår, men det finns ju andra tillfällen att dricka gott bubbel…

För er som ändå vill köpa Moët & Chandon kan jag upp-lysa om att den kostar 339:-, har varunummer 7518 och blir mycket bättre med ett års lagring hemma i en garderob eller liknande.

 

Bubbel till Nyår?
Billigt: 7688 Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut 99:-
Dyrare: 7433 R & L Legras Grand Cru Blanc de Blancs 339:-

Den senare kan vara lite svår att få tag i men den finns på vissa butiker.

Lättare att hitta är:
7414 Baron Fuenté Galipettes Brut 289:-

Den är dessutom ekologisk.

Dyrt: 99618 Paul Bara Spécial Club Grand Cru 595:- eller 7494 Krug Grande Cuvée 1329:-

 Rolex adequately reworked this particular quality, equipping this hublot replica, for instance, using the brand’s personal shock-absorption gadget. This particular quality had been manufactured in big sequence, making fake watches life simpler: they are able to think it is within varied no-name chronographs, that they can can purchase for some hublot replica. However there’s a benefit to some quality which was manufactured in big sequence: extra components for that replica watches tend to be fairly simple to find. The actual variations one of the a number of quality variants tend to be obvious just below near overview. Wrist rolex replica sale purporting to become Daytona versions ought to consequently end up being bought just through trustworthy public sale homes or even sellers.

Gott Nytt År!