glasrad_bred

 
... mousserande vin ...ekologiskt julöl ...öl i stora flaskor   ...Systembolaget (igen) Arkiv
Välkommen Aktuella provningar Petrus tycker om... Prova vin Prova öl Prova sprit Kombinera mat & dryck Om oss Grafisk form Nöjda kunder Kontakt

 

…kräftor

 

krafta som Kerstin ritat :-)

 

Västkustbor är knepiga. De flesta föredrar havskräftor till kräftskivan. Det finns till och med de som hävdar att insjökräftor smakar dy och andra otrevligheter. I resten av landet tycker man ungefär som jag, att havskräftor är gott, men en riktig kräftskiva blir det inte utan vackert röda insjökräftor.

 

De vackert röda kräftorna ska dessutom vara svenska. De är dyrare, javisst, men hur många gånger om året äter du kräftor? Satsa på riktiga svenska kräftor till kräftskivan! De importerade kräftorna kan vara jättetrevliga att göra kräftsoppa på eller laga till på något annat sätt. Men den som inte har provat svenska hemkokta insjökräftor, ska inte snacka om att insjökräftor smakar dy.

 

Den lyckligt lottade har tillgång till eget vatten och kan lägga ut burar kvällen innan festen. På morgonen vittjar man dem och drar förhoppningsvis upp massor av kräftor. När de är nykokta på förmiddagen kan man passa på att njuta av en varm kräfta för att kontrollera att sältan är lagom. Kokkärlet ska sedan kylas, till exempel i diskhon med massor av kallt vatten, använd gärna kylklampar för att få det riktigt kallt. Ska kräftorna ätas samma kväll behöver de inte kylas ytterligare, utan de kan ligga i den kalla lagen tills det är dags att äta. Har man fått så mycket kräftor att en del ska sparas till kommande behov, bör de frysas så snart som möjligt. Om du ska frysa in hemkokta kräftor, ta stora burkar och se till kräftorna täcks ordentligt av spad. Om kräftorna inte täcks ordentligt oxiderar de och håller sig mycket sämre.

 

Det är ju inte alla förunnat att ha tillgång till en kräftsjö, men det går att ha nästan lika kul ändå. Beställ levande svenska kräftor hos fiskhandlaren, eller be din livsmedelsbutik ta hem det. Om du säger till en vecka innan ska det inte vara något problem. Säger handlaren att det inte går – byt affär. I övrigt är tillvägagångssättet detsamma som för den som kan fiska själv.

 

Flodkräftor eller signalkräftor

 

Det finns två sorters svenska insjökräftor. Den ursprungliga flodkräftan (astacus astacus) och den inplanterade signalkräftan (Pacifastacus leniusculus). Signalkräftan har planterats in för att den är motståndskraftig mot kräftpest som nästan har utrotat flodkräftan. Eftersom flodkräftorna är så ovanliga är de väldigt dyra. De kostar minst dubbelt så mycket, ibland tre gånger så mycket som signalkräftor. Är de värda priset, då? Ska man unna sig flodkräftor om man ska äta kräftor bara en gång om året?

Nej, det är inte så stor skillnad i smak, möjligen är flodkräftornas klokött lite fastare, men å andra sidan är de mindre och stora klor är smaskigt.

 

Det avgörande för smaken är inte arten utan hur man kokar dem. Däremot kan man diskutera om man ska avstå flodkräftor för att de är utrotningshotade, eller om det är bra för de bestånd som finns att man fiskar lite varje år. Båda uppfattningarna har sina förespråkare.

 

Är signalkräftor ett bättre alternativ, de är ju inplanterade och riskerar att påverka ekosystemen i våra sjöar? Man kan ifrågasätta beslutet att ta hit signalkräftorna, men nu finns de här och går inte att få bort. De måste fiskas, annars är risken stor att de påverkar livet i sjöarna för mycket. Däremot ska vi inte ha signalkräftor i fler sjöar, så efterfrågan får inte bli för stor. Det är för övrigt olagligt att sätta ut signalkräftor och man får inte heller flytta redskap eller kräftor från en sjö till en annan. Tänk på det om du ska fiska själv. Syftet med reglerna är att begränsa spridningen av kräftpest. Tyvärr är det dåligt med respekten för dessa lagar.

 

 
 

Koket

 

Om det nu är kokningen som är det viktiga, hur ska det då gå till? Det är ganska enkelt egentligen, om man vet hur man ska göra. I de flesta kokböcker finns recept på kräftkok, som man kan utgå ifrån, sedan får din personliga smak avgöra om det ska vara lite mer eller lite mindre salt. En flaska porter eller annan mörk öl per tre liter vatten ger god smak. Tillsätt gärna en sockerbit per liter vatten. Jag tycker att alla recept har alldeles för lite krondill, ta minst dubbelt så mycket som det står. Kräftor ska ha rejäl dillsmak.

 

koket ritat av Kerstin

 

Vattnet ska koka upp ordentligt innan man börjar lägga i kräftorna, som sedan ska koka sju till åtta minuter. Eftersom kräftorna kokas levande är det viktigt att man ser till att vattnet är rejält varmt hela tiden, så att de dör omedelbart. Det är viktigt både för smaken på kräftorna samt inte minst för att de inte ska plågas i onödan.

 

För att vattnet inte ska svalna bör man inte lägga i mer sex till sju kräftor i taget i ett tre-liters kok. Lägg i sju kräftor, låt dem koka sju minuter, tag upp med hålslev, lägg i sju nya och så vidare. Lite omständligt, men det blir ju så gott..

Havskräftor är lika trevligt att koka själv, och jag kan till och med tänka mig några som komplement på en klassisk kräftskiva. Proceduren är i stort sett likadan, lagen kan vara densamma. Själv utesluter jag dock gärna ölet till havskräftorna som har en mildare smak. Den stora skillnaden är koktiden. Havskräftor ska kokas max två minuter (riktigt stora kan behöva tre minuter) annars tappar de spänsten och blir mjöliga. Det är också viktigt att kyla dem snabbt efter kokningen. Man bör ha en kastrull med kyld lag redo att lägga de nykokta i.

 

Kräftetikett

 

Slutligen något om hur man äter. Det är så härligt för man kan lägga det mesta av det man lärt sig om bordskick åt sidan. Det ska sörplas och sugas och smackas. Det enda man bör tänka på är att inte ta alla honorna. De är fyllda med god rom. Även om hannarna har sina fördelar med stora klor och mer kräftsmör, så brukar honorna vara populärast. Det är därför inte god kräftskiveetikett att bara äta honor, utan man bör se till att man får smaka på båda könen.

 

Det är ganska lätt att se skillnad. Honorna har lite bredare stjärt, precis som… Nej, jag kanske inte ska ta den liknelsen. Är man osäker kan man fälla ut stjärten och kolla på de små benpar som sitter på undersidan. Hanarna har ett extra längst fram mot bukpartiet. Nackdelen med denna metod är att man måste ta i kräftorna.

 

När man äter kräftor gör man av med mer energi än vad kräftorna ger. Det kan ju tyckas vara bra för oss som behöver gå ner i vikt. Fast kräftskiva med alla de drycker som hör till är en mindre lämplig bantningskur. Det smakar väldigt bra och är synnerligen lämpligt att servera rostat bröd och ost som tillbehör. En paj, energirik och god, sitter också fint till.

 

Tips om vad man ska dricka till kräftorna kommer senare i veckan. Along with the screw-locked crown and the rado replica sapphire crystal case, these pushers enable the wearer to use the watch at the extreme depth of longines replica sale feet without the risk of water seeping into the dial. The Blancpain X Fathoms watch combines elements of its famous Fifty replica watches ancestor with a modern mechanical depth gauge. Though “only” water proof to 300 meters, Blancpain calls it the most high quality mechanical diving watch ever made, with several rolex replica sale firsts.

 

 

 

 

Tryck på knappen "Redigera" för att ersätta den här texten med ditt eget innehåll. Formattera text genom att välja olika formatmallar från formatmallsväljaren på verktygsfältet. När du är klar trycker du på knappen "Spara" för att spara dina