glasrad_bred

 
... mousserande vin ...ekologiskt julöl ...öl i stora flaskor   ...Systembolaget (igen) Arkiv
Välkommen Aktuella provningar Petrus tycker om... Prova vin Prova öl Prova sprit Kombinera mat & dryck Om oss Grafisk form Nöjda kunder Kontakt

 

Årets bästa julöl kommer från Norge!

 

tomte_glas_gammalSnart är julen här och det märks bland annat på att Systembolaget bullar upp med en mängd olika julöl, glöggsorter och ett och annat julbrännvin. Jag har smakat de flesta av årets julöl och tänkte dela med mig av mina intryck. Vissa av ölen är väldigt speciella, kryddade med julkryddor, mycket fylliga eller på annat sätt avvikande från den standardiserade julölsmaken. Normen sattes när Falcon lanserade sin Julbrygd för cirka 15 år sedan. Med inspiration från gamla tiders mörkare och fylligare högtidsbrygder och en etikett i gammalnostalgisk stil blev Julbrygden en dundersuccé. Idag har utbudet breddats och den gamla Falcon Julbrygd känns inte lika spännande, Carlsberg har till och med ändrat namnet till Falcon Julöl och moderniserat etiketten.

 

 

Det godaste julölet i år enligt mig är, i svår konkurrens, God Jul från Det Kompromissløse Bryggeri, Nøgne Ø. Ett norskt mikrobryggeri gör alltså årets bästa julöl. Jag skulle dock inte köpa bara Nøgne Øs God Jul till julbordet, det är ett mycket mörkt fylligt och ganska sött öl som passar utmärkt till en stund i favoritfåtöljen efter julmiddagen. Gärna med lite choklad eller knäck att tugga på. Det smakar också väldigt bra till ost, såväl till krämiga kitt- och mögelostar som hårda smakrika, som Gruyère eller vällagrad prästost för att bara ett par exempel.

 

Lokal stolthet

Ett liknande öl som jag också blev mycket förtjust i är Rudolf Ren Ale från Mölndals (och Göteborgs) stolthet Dugges Ale och Porterbryggeri. Även detta öl är mörkt, fylligt och smakrikt. Rudolf är beskare och mindre sött, det är humlat med amerikas tre C, chinook, centennial och cascade, och inspirationen från USA känns i både beska och aromer. Detta öl är lite mer matvänligt, jag skulle knappast rekommendera det till sillen, men när man går över till det småvarma kan Rudolf sitta riktigt bra till.

 

Kryddigt...

En annan favorit är Midvinternattens mörker från Sigtuna Brygghus. Detta öl är kryddat med kardemumma, nejlika, kanel och muskot bland annat. Bryggmästare Stefan Gustavsson säger att han har haft klassisk Christmas Pudding i tankarna när han smaksatte ölet. Med den annorlunda kryddningen sticker det här ölet ut och alla kommer kanske inte att gilla den aromatiska brygden. Jag tycker det passar mycket bra till julskinkan och julbordets alla andra charkuterier. Midvinternattens Mörker är mer balanserat i kryddningen än Mysingen från Nynäshamns Ångbryggeri, som också är smaksatt med julkryddor, bland annat nejlika och apelsinskal.

 

...eller mer normalt

Den traditionelle julölsdrickaren, som inte vill ha extrema smaker men ändå ett gott och välbryggt öl, ska kolla efter Arboga Julöl. Detta öl har genomgått en rejäl uppryckning. Jag är inte säker på om jag provade det förra året, men tidigare har det varit obalanserat och opersonligt. I år däremot är det en klassisk svensk julöl med härlig mörk färg, bra smak av karamellmalt med inslag av choklad och en bränd ton. Väldigt likt är Åbro Julöl som också har en fin bränd ton och lite choklad i doften. Åbro Julbock är däremot för stark, den är inte tillräckligt smakrik för att balansera alkoholhalten på 7 %.

 

Mina favoriter

 

God Jul, Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri, Norge / 8,5 % / 11399 / Pris 48,70 (50cl)

Flytande julgodis till slappa stunder i favorifåtöljen. Fylligt, smakrikt med påtaglig sötma, balanserande beska, inslag av choklad, kaffe och vörtbröd. Riktigt lång eftersmak

 

Rudolf Ren Ale, Dugges Ale- och Porterbryggeri, Sverige / 7 % / 11395 / Pris 38,50 (50cl)

Mörkt, fylligt och smakrikt. Med inspiration (?) från amerikansk brown ale. Fruktigt med inslag av lakrits, rågbröd och torkad frukt. God och balanserad beska.

 

N’Ice Chouffe, Brasserie d’Achouffe, Belgien, / 10 % / 11364 / Pris 49,90 (75cl)

En annan favorit som får se sig slagen på mållinjen av Nøgne Ø. Ölen tävlar lite i samma kategori, smakrika mustiga, en aning söta och har samma användningsområde: Favoritfåtöljen med torkad frukt och julgodis. Väldigt bra pris för denna stora flaska och väger jag in det får nog norrmännen ge sig. Men vem bryr sig om pengar när det gäller öl?

 

Midvinternattens Mörker, Sigtuna Brygghus, Sverige / 6,2 % / 11321 / Pris 29,50 (50cl)

Mustig och fyllig smak med härliga kryddaromer. Ett öl för dig som vill ha något annorlunda och gillar rikligt med julkryddor. Mycket kryddor i doft och smak utan den bittra eftersmak som lätt kommer vid oförsiktighet med bland annat nejlika.

 

Arboga Julöl, Three Towns Indipendent Brewers, Sverige / 5,6 % / 11397 / Pris 14,90 (50cl)

Välbryggd klassisk svensk julöl. Inte så spännande som ölen ovan, men bäst av standardölen Bra, bränd karaktär med inslag av choklad och karamell. Bra eftersmak, men den kunde vara lite beskare.

 

Nils Oscar Kalasjulöl, Nils Oscar Company, Sverige / 5,2 % / 11300 / Pris 18,80 (33cl)

Ett julöl från ett mikrobryggeri som inte sticker ut. Bara välbryggt och gott normalt svenskt julöl. Doftar överjäst – komplext, kryddigt – och smakar underjäst – rent, friskt, och lättdrucket. Bra beska. Passar till alla julbordets godsaker, förutom gotterna på slutet.

 

St Peter’s Winter Ale, St Peter’s Brewery, England / 6,5 % / 11331 / Pris 25,80 (50cl)

Klassisk engelsk winter warmer från ett litet och ambitiöst bryggeri i Yorkshire. Bra ton av rostad karamellmalt, inslag av choklad och mörkt bröd samt en aning lakrits.

 

Oppigårds Winter Ale, Oppigårds Bryggeri, Sverige / 5,3 % / 11320 / Pris 24,90 (50cl)

Sugen på något beskt i jul? Inte riktigt så mörkt som flera av ölen ovan och kanske aningen överhumlat, men ett härligt öl till fet julmat som revbensspjäll och rullsylta eller varför inte till sillinläggningarnas sälta?

 

Jul IPA

 

För er som gillar det extremt beska kan jag, förutom Oppigårds Winter Ale (som är bäst balanserad), rekommendera

 

Solstice d’Hiver, Brasserie Dieu de Ciel, Kanada / 9,8% / 11394 / Pris 28,90 (34,1cl)

Kanske väl stark och mörk för att kallas India Pale Ale (IPA), men jag får känslan av en julölsversion av amerikansk (tokbesk) IPA. Ton av mörkt danskt rågbröd, torkad frukt och malt. Kul med öl från Kanada.

 

Hibernation Ale, Great Divide Brewing Company, USA / 8,1 % / 11378 / Pris 29,90 (35,5cl)

Ännu en jul-IPA, aningen mer återhållen än kanadensaren ovan. Rejält besk med bränd ton av choklad och kaffe. Påtaglig karaktär av karamelliserat socker, bryggd med råsocker. God aromatisk humledoft.

 

Servera de här båda ölen efter maten som en matsmältare eller före som en aperitif. Den höga beskan gör det verksamt i båda fallen.

 

Ølfabrikken Juleale, Gourmetbryggeriet, Danmark / 8 % / 11384 / Pris 49,50 (66cl)

Det ölet är lite annorlunda. Det har också en högst påtaglig beska, men även en minst lika påtaglig sötma som gör det lite svårplacerat. Ett gott öl, med markant men väl avvägd beska, fin aromahumlekaraktär och god fruktig eftersmak. Frågan är bara vad det passar till: Lite för beskt till efterrätt och godis, lite för sött till sillen och skinkan. Om man vill unna sig ett särskilt öl till revbensspjäll och köttbullar, gärna med syrlig brunkål till, är detta dock ett perfekt val. För dig som blir sugen på något beskt efter maten, kan det vara klokt att ha ett par Juleale till hands.

 

 

Några besvikelser

 

Jämtlands Julöl, Jämtlands Bryggeri, Sverige / 6,5 % / 11382 / Pris 25,20 (50cl)

Jämtlands Bryggeri har tappat mark i mina ögon. För tio år sedan var det en föregångare, men konkurrensen har hunnit i kapp och förbi. Jag är inte säker på att man brygger sämre öl idag, men årets julöl känns tunt och ointressant. Bra beska, javisst, men var är aromerna?

 

Tokens Julefröjd, Ölands Gårdsbryggeri, Sverige / 4,9 % / 11385 / Pris 31,30 (50cl)

Garrett Oliver, den färgstarke bryggmästaren på Brooklyn Brewery, har sagt (ungefär): "One of the charming facts about good beer is that it is a kind of a farmhouse product – you can even smell the shit in it!" Jag tror dock inte att han menade det så här bokstavligt. Ölet luktar koskit och smakar surt, det borde aldrig ha lämnat bryggeriet! Jag har hört att Stockholm har fått en leverans som smakar bättre, men här i Göteborg har jag provat fyra flaskor från tre inköpsställen, ingen får godkänt.

 

Samuel Adams Winter Lager, Boston Brewing Company, USA / 5,6 % / 11363 / Pris 16,70 (35,5cl)

Trots ingefärspuré och apelsinskal samt inspiration av tysk weizenbock (har ni inte rört ihop begreppen lite nu – underjäst weizenbock med ingefära och apelsin???), lämnar den här ölen inget bestående intryck. Ganska tunn och neutral för att vara Samuel Adams. Jag dricker mycket hellre en Boston Lager.

 

Mysingen Midvinterbrygd, Nynäshamns Ångbryggeri, Sverige / 6 % / 11381 / Pris 29,90

Ett av Sveriges absolut bästa bryggeri gör nybörjar misstag år efter år. Det är så himla skojigt att hälla i lite udda kryddor att man tar i för mycket. Ölen blir spretig och framför allt kryddbesk i eftersmaken. Med lite lagring blir smaken mildare och mer integrerad. Ölet brukar faktiskt bli ganska gott till påsk, men det var väl inte meningen?

 

Tomte, Gamla Slottskällans Bryggeri, Sverige / 6,4 % / 11390 / Pris 24,90 (50cl)

Alldeles för söt och alkohlen slår igenom på ett oangenämt sätt. I bakgrunden finns en del trevliga aromer, som choklad, karamell, rågbröd och en aning lakrits. Tyvärr saknas balansen. Om du gillar julkryddor är Nisse (11377 / 23,10) från samma bryggeri helt klart att föredra. Lite försiktigare smaksatt än Mysingen och Midvinternattens Mörker, men välbalanserad.

 

De 17 julöl jag har räknat upp är de jag tycker sticker ut genom att vara väldigt goda (betyg 4 eller 5 stjärnor, fyrar, tomtar, julgranar eller humlekottar) eller inte särskilt goda. Alla de andra 33 sorterna är antingen sådär lagom goda (ganska ointressant att läsa, eller hur?) eller så har jag helt enkelt inte hunnit prova dem, det rör sig om cirka tio sorter. Smakar jag något spännade i veckan så ska jag lägga till det.

 

Senast jag kollade, 12 december, fanns alla öl fortfarande på Systembolaget. Inte på alla butiker och jag tror inte man kan räkna med att få tag i alla sorter överallt, men det är lätt att ta reda på med hjälp av namn eller varunummer på Systembolagets hemsida:

 The rolex replica sale has a chronograph that can be operated at a depth of 2,000 meters under the water. The Rolex Replica UK is the first replica rolex sale to feature a patented magnetic push-piece system, in which the chronograph controls are operated through the metal of the case.

Dufwenkroks Original och Dufwenkroks Amore Hjortron är de godaste glöggsorterna jag har smakat i år. Original som är lite mindre söt än Blossa serveras på samma sätt, varm med russin och skållad mandel. Amore Hjortron är väldigt god kyld till en kladdig chokladkaka.