glasrad_bred

 
... mousserande vin ...ekologiskt julöl ...öl i stora flaskor   ...Systembolaget (igen) Arkiv
Välkommen Aktuella provningar Petrus tycker om... Prova vin Prova öl Prova sprit Kombinera mat & dryck Om oss Grafisk form Nöjda kunder Kontakt

 

Bästa Julölet är ekologiskt
- Finns tyvärr inte på Systembolaget


 

Slätstruket från de stora

Jag har liksom förra året provat ett stort antal av årets julöl. Standarden är genom-gående bra även om flera av de stora svenska bryggerierna verkar satsa mer på att julstämningen kommer via utseendet än smaken. Spendrups, Mariestads, Falcon, Eriksberg och Pripps är alla ganska slät-strukna. Möjligen är Spendrups något torrare än de andra. Varför Carlsberg gör tre intill förväxling lika produkter är för mig en gåta. Inte ens deras  Jacobsens Naked Christmas Ale sticker ut, är den verkligen överjäst? Den kostar dessutom mer än 73 kronor litern. Är man möjligen rädd att folk ska upptäcka att det kan vara gott med ett öl med en högre smakprofil och att kunderna ska börja botanisera bland alla småbryggerier?

Bäst av standardölen är Arboga. Den har en fin ton av karamelliserat socker som får mig associera till både choklad och nötgodis. Det söta balanseras av toner av citrus och måttlig humlebeska.

 

Roligare med mikro

Riktigt roligt blir det dock inte förrän vi ger oss på mikrobryggeriernas produkter. Ölet jag syftar på i rubriken är Ocean Eko Julöl. Ett milt och lättdrucket öl som har massor av de typiska julölstonerna av choklad, knäck, nötter med mera utan att bli mäktigt och tungt. Perfekt balans mellan maltighet och måttlig beska. Utsökt ackompanje-mang till det mesta på julbordet. Jag brukar alltid rekommendera att börja med en ljus lager, typ pils, till sillen, men jag tror inte det behövs med Ocean Eko Julöl i glaset. Tyvärr är det lite svårt att få tag i detta goda öl. Systembolaget har inte begärt in offerter på ekologiskt julöl och därför finns det inte heller något sådant i sortimentet. Jag hoppas på en skärpning till nästa år, efterfrågan på ekologiskt öl och vin ökar hela tiden och det borde ha funnits minst ett ekologiskt alternativ redan i år. Ocean Eko Julöl kan finnas på vissa pubar och restauranger i Göteborg ytterligare någon vecka. Störst chans att hitta det är det sannolikt på Wasa Allé.

Nästan lika bra, men med mer dominerande humlearom är Ocean Julöl. Det är lite fylligare och lite beskare. Den högre beskan gör sig bra till många av de fetare rätterna på julbordet och jag vet att många vill ha ett lite beskare julöl. Finns i Systembolagets beställningssortiment och lagerförs dessutom av butiken i Gårda i Göteborg.

 

Även Göteborgs andra mikrobryggare, om man nu får kalla ett bryggeri som ligger i Mölndal så, har fått till ett gott julöl i år igen. Rudolf Ren Ale från Dugges Ale & Porterbryggeri är mustigt och starkt (7 %), med härlig chokladton kombinerad med citrus och kryddig humle. Finns i Systembolagets beställningssortiment.

 

Julkryddat

Öl smaksatt med julkryddor brukar inte tilltala mig. Det är så lätt att tillsätta lite för mycket så att resultatet blir obalanserat med en oangenäm kryddbeska. Midvinternattens Mörker från Sigtuna Brygghus får mig dock att kapitulera. Julstämningen sprider sig direkt man öppnar flaskan. Välavvägd kryddning med bland annat muskot, pomerans och kanel, ger en väldigt god julölssmak utan att kryddorna tar överhand över den härligt rostade maltsmaken.

 

 

Farliga hemligheter

Det klassiska Anchor Brewing Company har gjort en spännande tradition av nya julöls-kryddor varje år, i Our Special Ale som deras Christmas ale egentligen heter. Kryddningen varierar år från år och hålls hela tiden hemlig. Jag som är nyfiken har flera gånger frågat deras representant här i Sverige om vilka kryddor man använder, men alltid mötts av en leende tystnad. Till min förvåning fick jag en dag svaret:
- Well, Petrus, since you are such an enthousiast for our products, we have decided to let you  know our secret recipe this year. 
- Wow, thanks, svarade jag.
- But you have to understand there are terms with it
- Okay….
- Afterwards I have to shoot you, cause our secret is supposed to stay a secret.

 

Jag har aldrig mer frågat efter något recept på Anchors produkter. Jag kan bara konstatera att årets upplaga av julölet är ovanligt mild och balanserad i sin kryddning. Oftast brukar jag tycka Our Special Ale från Anchor blir bättre med några års lagring så att kryddorna mjuknar, men årets version smakar riktigt bra redan nu.

 

Julebeska

För er som gillar julöl med högre beska finns två riktigt bra alternativ. Jag har redan nämnt Sigtuna Brygghus. De kommer även med en besk och mustig strong ale, Snowblind, som jag tycker är mycket god även om jag knappast kommer att servera den till julbordet. Jag tror däremot att den kan bli perfekt på annandagen, när man börjar bli lite trött på det söta och vill något rejält beskt till den sista skinkmackan. Hög alkoholhalt (7,5 %) bär fram många smaker - örtiga humletoner, mörkt maltigt rågbröd och fruktighet från jäsningen.

Oppigårds Winter Ale är det andra riktigt bra alternativet för er som vill ha mer beska. Detta är en klassisk winter warmer i brittisk tradition, en härlig öl att kura med när vintern tränger sig på. På göteborgskt sätt med regn och rusk eller mer norrländskt med snön yrande runt husknuten, spelar mindre roll. Detta öl är också ett bra val för den som vill ha ett lite torrare och beskare öl till julmaten.

 

Sött och gott

Slutligen. N’Ice Chouffe är lika god i år som förra året. Söt, mäktig och knäckig med pomerans, lakrits och en spännande ton av timjan. Hittar du den på fat på krogen får du en något mindre söt version. Det blir också resultatet av ett års lagring. något jag rekommenderar. Köp ett par flaskor i år och spara till nästa år.

 

GOD JUL!

 

Inköpsinformation 

Namn Varunummer Pris* Alkohol
Arboga Julöl 11397 15,90 5,6%
Ocean Eko Julöl 5,4% 

Finns ej Systembolaget end restaurang i Gbg
Ocean Julöl 89919 31,20 5,6%  

Beställningssortiment, lagerförs i Gårda
Rudolf Ren Ale 89894 38,50 7,0% 

Beställningssortiment
Midvinternattens Mörker 11321 29,90 6,2%
Our Special Ale, Anchor 11325 24,90 5,5%
Snowblind Strong Ale 11344 33,50 7,5%
Oppigårds Winter Ale 11320 25,60 5,3%
N’Ice Couffe 11364 54,90 10,0%

 

*alla priser avser ½-liters flaska utom N’Ice Chouffe som är 75cl

 The crown seals, generally considered the weak point of a watch in terms of water proof, have been strengthened to prevent entry of water when the replica watches is in the screwed-in position. The watch also has a nonreflective sapphire crystal case with its thickness raised to rado replica and an automatic helium-release valve.