glasrad_bred

 
... mousserande vin ...ekologiskt julöl ...öl i stora flaskor   ...Systembolaget (igen) Arkiv
Välkommen Aktuella provningar Petrus tycker om... Prova vin Prova öl Prova sprit Kombinera mat & dryck Om oss Grafisk form Nöjda kunder Kontakt

 

 

…att dricka till kräftor

 

Det finns många olika drycker som passar bra till kräftor, som ju dessutom kan tillagas på många olika sätt. Här tänkte jag fokusera på naturella kräftor för en klassisk kräftskiva. I mitt tidigare tyckeri slår jag fast att en riktigt kräftskiva kräver insjökräftor, åtminstone i min värld. Här ska jag vara lite mer neutral och helt enkelt konstatera att vad dryckesvalet beträffar så spelar det inte så stor roll vilken typ av kräftor man föredrar. Såväl havskräftor som insjökräftor har hög sälta, liten sötma, måttlig halt av den femte grundsmaken umami och påtaglig arom av dill. Umami är en smak som är särskilt svårt att kombinera med vin. Alla skaldjur smakar mer eller mindre umami. Det är mest påtagligt hos krabba. Därför är öl så svårslaget som dryck till just krabba.

 

Till kräftor är det i alla fall fullt möjligt att välja såväl vin som öl eller snaps. Konservativ som jag är tycker jag att snapsen går bort om vi väljer att dricka vin till. Låt oss återkomma till den och öl lite senare.

 

Vin

 

Vill man servera vin till kräftorna är det viktigaste att välja ett vin med hög syra. Den höga sältan dämpar intrycket av syra i vinet som lätt kan kännas klumpigt och ofräscht. Kräftornas lilla sötman och inslaget av umami möter gärna en antydan till sötma i vinet. Klockan två på Systembolagets klockdiagram är perfekt, eller åtminstone att smakbeskrivningen tar upp uttryck som fruktig eller druvig. Dillaromen trivs bra tillsammans med ett aromatiskt och smakrikt vin. Smakrike-domen bör dock komma från druvorna och vinifieringen (jäsningen) och inte från ekfatslagring. Det är inte helt lätt att hitta viner med alla dessa egenskaper. Måste man kompromissa är frisk syrlighet viktigast, följt av att vinet är mer eller mindre aromatiskt. Strama chablis- eller loireviner och de flesta italienska viner är mindre lyckade val. Ekfatslagrad chardonnay är inte heller speciellt gott till.

 

Jag tänker mig istället ett vin på druvsorten grüner veltliner från Österrike, eller en riesling, förslagsvis från Alsace eller Tyskland.

Tyvärr är utbudet av grüner veltliner lite skralt på Systembolaget just nu, (ett så perfekt vin till kräftor borde det vara extra gott om nu, eller hur Systembolaget?), men jag hittar i alla fall ett vin i vettigt prisläge som jag kan rekommendera:

 

Gobelsburger Grüner Veltliner (nr 2775, pris 89kr)

De något billigare

Meinklang Grüner Veltliner (2931, 79kr) och Leth Grüner Veltliner (4200, 72kr) har något för låg syra för att passa riktigt bra.

Från Alsace rekommenderar jag i första hand det lite dyrare

Riesling Hugel (12191, 129kr)

Men det billigare

Gustave Lorentz (22257, 88kr)

är också fullt tänkbart. Systembolagets klockdiagram indikerar i och för sig lika låg syra för detta vin som de två österrikarna ovan, men jag tycker inte riktigt att det stämmer.

 

I rieslingdruvans hemland Tyskland finns naturligtvis mycket att välja på. En klassisk halvtorr tysk riesling spätlese kan vara mycket god till kräftorna, men sötman gör att det krävs rikligt med vatten eller annan dryck att släcka törsten med. De flesta föredrar ett torrare vin och tyska vinproducenter har idag mycket goda torra viner att välja på, till exempel

A Christmann Riesling (5882, 115kr) ekologiskt odlat vin från Pfalz.

Eller från Rheinhessen

Geil Riesling Spätlese Trocken Bechtheimer Geyersberg (95238, 100kr)

Se upp, så att du inte förväxlar det med det tre gånger så dyra, och intensivt söta, Geil Riesling Trockenbeerenauslese

 

Innan vi går över till öl vill jag föreslå en något annorlunda lösning för oss som har svårt att välja. Gör precis tvärtemot vad tyskarna säger: "Bier auf Wein, das lasse sein. Wein auf Bier, das rat ich dir". Börja med ett litet glas högkvalitativt halvtorrt tyskt vin, som Schloss Lieser Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Riesling Spätlese 2007 (97691, 199kr) eller det enklare Künstler Riesling Kabinett (5962, 99kr). Fortsätt sedan kvällen med öl (och eventuellt snaps). Annorlunda, gott och trevligt.

 

Öl

 

Med öl är det både lättare och svårare. Lättare, därför att det är i stort sett omöjligt att välja fel, nästan alla öl passar till kräftor. Konstigt nog blir det på grund av detta svårare att hitta och rekommendera det optimala ölet till kräftorna. Det finns så mycket som smakar bra att det blir lite chansartat att hitta det som är perfekt. 

 

Relativt stor betydelse har frågan om snaps eller inte. Ska vi ta några nubbar till kräftklorna kan det vara klokt att välja relativt alkoholsvaga öl, kanske till och med från livsmedelsbutiken. Välj i så fall de bort de allra billigaste med alkoholhalt under 2,8 %. De blir alltför tunna och smaklösa, då är riktiga lättöl ett bättre alternativ.

Old Gold är en ljus lager med god beska liksom Pilsner Urquell. Föredrar du ett mörkare öl, rekommenderar jag en ale som Brakspear Bitter i stället för den ganska trista Falcon Bayerskt.

 

Även från Systembolaget är

Pilsner Urquell (1566, 14,40)

ett bra alternativ med relativt hög beska som passar bra till sältan. Ett något mörkare och smakrikare lageröl som

Brooklyn Lager (1548, 15,10)

kan dock vara minst lika gott. Ett lite udda val är att dricka belgiskt veteöl, witbier, till kräftorna. Det har en lätt frisk smak som passar bra om augustikvällen är varm. Det är dessutom smaksatt med en aning citrus och koriander som gör sig bra till de smakrika kräftorna.

Hoegaarden Witbier (1563, 14,90).

Ett mycket gott val till kräftorna är också belgiska

de Koninck (11531, 15,90).

En mellanmörk, smakrik ale med mild beska.

Inget av de här ölen är för starkt för att kombineras med snaps, om man bara tänker sig för lite grand.

Det kan däremot

Houblon Chouffe Dobbelen IPA Triple (11672, 69,80 i festlig 750ml flaska)

med 9 % alkohol vara. Med sin höga beska och smakrikedom kombinerad med en liten sötma, är det dock en väldigt god dryck till kräftor.

 

Snaps

 

Snaps då? "Kräftor kräfva dessa drycker!" dikterade Albert Engström inför omröstningen om alkoholförbud i Sverige 1921, och visst är det gott med snaps till. Brännvinet ska ha en frisk kryddning och inte vara för sött eller beskt. Bort går alla varianter av malörtskryddning. Det passar utmärkt till rökt ål och annan fetare mat. Bort även med Hallands Fläder och annan snaps med smaksättning av bär eller frukt som lätt blir för söta.

 

Klassiskt kumminkryddad akvavit ska det vara, gärna med mycket smak av krondill som

Läckö Slottsaquavit (33, 189kr)

som dessutom är kravmärkt eller

Gammal Norrlands Akvavit (262, 194kr)

som är mild med fatkaraktär.

Det är förresten gott med whisky till kräftorna också. Det går utmärkt att snapsa på en milt rökig whisky som Highland Park 15 years (10419, 469kr).

 

Fotnot: Det tyska talesättet i fri tolkning:

"Först vin sen öl - då blir det pöl! Men först öl, sen vin - då blir man fin!" . All divers’ watches share certain factors that make them panerai replica sale unidirectional rotating bezels, secure tag heuer replica sale, higher-than-typical water proof cases. Some of these rolex replica sale, however, can go the extra mile or fathom, which in some cases that can descend to rolex replica sale, chronographs operable at incredible depths, or high-tech depth gauge devices built into their new mechanical movements. Below, we take a look at seven of these exactly dive hublot replica sale and to know what sets them apart from the pack.