glasrad_bred

 
... mousserande vin ...ekologiskt julöl ...öl i stora flaskor   ...Systembolaget (igen) Arkiv
Välkommen Aktuella provningar Petrus tycker om... Prova vin Prova öl Prova sprit Kombinera mat & dryck Om oss Grafisk form Nöjda kunder Kontakt

 

 

….om Systembolaget

 

Jag har fått en del kommentarer om mina stora ölflaskor. Framför allt är det många som tycker att det är svårt att få tag på dem.

I och med att de är förhållandevis dyra blir det liten omsättning på dem. De kan därför inte lagerhållas på särskilt många butiker. De dyraste finns bara på tre butiker i Sverige.

 

Det innebär dock inte att kunder i Värmlands-skogarna, på Öland eller i Kiruna inte kan få tag i de här ölsorterna. Nästan allt går att beställa- Helt utan kostnad!

I normalfallet finns varan på depå i Örebro och då levereras den till nästan alla butiker i Sverige redan dagen därpå. Är den på väg att ta slut och bara finns på en eller flera andra butiker kan det ta lite längre tid. Det är klokt att räkna med en vecka. Mer exakt besked får man av sin butik. Det här är en unik service, och ett skäl att värna om Systembolagets monopol.

 

Den ölsort jag tyckte allra bäst om, Houblon Chouffe Dobbelen IPA Triple, håller just på att ta slut. Den finns bara i ett fåtal butiker. Vill du beställa den gäller det att skynda på. När den väl är slut kommer inte fler att köpas in. Det enda sättet att då få tag i detta öl är så kallad privatimport. 

 

 

 The very first car backrounds had been structured about the seaside from rolex replica sale, Fla, within 1902. Numerous brand new pace information had been occur the next many years. Mister replica watches associated with The uk had been one of the most prosperous racecar motorists about the extend: he or she used breitling replica sale each off and on the actual racetrack within the 1930s, whenever he or she kept the planet property pace report. Campbell authored the thank-you tag heuer replica sale in order to Rolex within 1931, informing the organization he or she had been really amazed through their cartier replica sale sturdiness.

Ta slut? Det är väl bara att köpa in mer.

 

En stor del av varorna på Systembolaget tillhör kategorin tillfälligt sortiment. Det gäller alla artiklar av den här typen, lite udda viner, öl i stora flaskor eller andra ovanliga pro-dukter, men även en hel del av mer vanliga nyheter. Det tillfälliga sortimentet köper Systembolaget in i begränsade mängder. Tanken är att de ska finnas i lager en begränsad tid, från bara några veckor till mer än ett halvår.

 

Nackdelen med detta är uppenbar. Man upptäcker en favorit i sortimentet och när man kommer tillbaka och ska köpa den igen, så är den borta. Väldigt irriterande.

 

Fördelarna är kanske svårare att se, men det vik-tigaste skälet är helt enkelt att ge plats åt nyheter. Om inte artiklar avlistas hela tiden skulle System-bolagets sortiment bli orimligt stort ganska snabbt. Ett annat skäl är att många vinsorter eller ölsorter inte finns i tillräcklig mängd. Ska vi alls få dem till Sverige, får vi acceptera att de tar slut.

 

I det stora hela är det här en bra modell som gör Systembolagets sortiment levande och intressant. Möjligen skulle man önska lite mer flexibilitet, men det återkommer jag till i en senare krönika.