glasrad_bred

 
Välkommen Aktuella provningar Petrus tycker om... Prova vin Prova öl Prova sprit Kombinera mat & dryck Om oss Grafisk form Nöjda kunder Kontakt

Uppdaterat 2010-02-18

Här finns information om provningar som är öppna för allmänheten att anmäla sig till.

 

Du kan alltid kontakta mig om du vill ha hjälp att ordna en provning

petrus@smakoform.se

 

Aktuella provningar

 

Maltwhisky - Japan vs Skottland på Haket

 

Äntligen dags för årets första provning på Haket. Japansk whisky har länge haft ett gott rykte som välgjorda kopior på de skotska förebilderna, men har varit förhållandevis dyr. Den senaste tiden har priserna sjunkit något och kanske har man också hittat en egen stil. Vi kollar hur det förhåller sig både med smakidentitet och prisvärdhet.  Dessutom något om japanska destillerier, hur länge har man hållit på och hur många finns det. Visste ni förresten att flera skotska destillerier, däribland Bowmore, har japanska ägare.

Eventuellt plockar vi med ytterligare någon icke-skotsk whisky.

 

Plats: Haket Bar & Sånt, Andra Långgatan 32 (vid Masthuggstorget).

Tid: Fredag 5 mars kl 18.30 (OBS! lite tidigare än vanligt)

Pris: 350 kr per person (inkl fem smakprover à 2cl)

Anmälan: till mig på petrus@smakoform.se

 

 

Nästa provning

blir lyxchampagne i slutet på mars eller början på april. Räkna med ca 1000:- per person. Mer info inom kort,

 

Tidigare provningar

 

Champagne och mousserande vin

 

Vi inledde med en blindprovning mellan sydafrikanskt mousserande och champagne (se vidare på Petrus tycker om...). Efter det provade vi de Venoge blanc de noires, en champagne gjord av endast blå druvor och jämförde med klassisk Moët & Chandon. Gosset Grand Millésime 1999 och Egly-Ouriet Grand Cru 1999 utgjorde en magnifik avslutning. Den första var härligt mogen, smakrik och generös, medan den senare imponerade med stringens och lovande lagrings-potential. Kostnad för dessa upplevelser, inklusive tilltugg i form av parmaskinka med grovriven parmesanost och kex med räktapenad, var 425:- per person.

 

Calvados och annan sprit av frukt

 

Flera av gästerna på min föregående provning på Haket - den om Bourbon, uttryckte önskemål om en Calvados-provning. Och då blir det ju självklart en sådan. För att göra det hela lite mer valde jag att lägga till lite om sprit av annan frukt. Både fruktsprit som lagrats på ekfat - som Calvados, och om så kallad "alcool blanc", fruktsprit som inte fatlagrats. Vi provade olika stilar av Calvados och Vieille Prune, ekfatslagrat plommonbrännvin samt Eau-de-Vie de Framboise Sauvage olagrat hallonbrännvin, med en fantastisk arom av skogshallon. Tyvärr blev det inget från Sverige denna gång, kanske ett senare tema. denna provning kostade 350:-/person.

 

Bourbon - den enda genuint amerikanska spritsorten

 

Maltwhisky-vänner fnyser ofta åt bourbon och förknippar den med Jack Daniel's - som inte ens är en bourbon utan en Tennessee Whiskey. Vad är skillnaden? Det kommer jag att förklara på provningen. Jag tar även upp lite historik samt går igenom vilka regler som gäller för bourbon. Vad är rye whisky? Jag förklarar det. Vi kommer förhoppningsvis också konstatera att det är nästan lika stor skillnad på olika bourbon whiskeys som på olika single malt whiskies.

 

Rom - till kaffet eller som drinkingrediens

 

Den 2 oktober samlades några intresserade i en mörk källare under Haket. På så sätt fick vi lite "pirat-känsla". Jag berättade bland annat om Columbus betydelse för utvecklingen av den dryck vi idag känner som rom, samt om skillnader på tillverkning och smak på olika stilar. Vi inledde med en drink på Altissima Pistage, ett gotländskt destillat på sockerbeta som smaksatts med pistage. Sedan provade vi vit Rhum Agricole samt fyra lagrade sorter i olika stilar och från olika ursprung. Havana Club 7 años och 1990 Port Morant Demerara Rum blev favoriterna.  

 

 

Champagne 2 - En lyxigare provning.

 Denna provning genomfördes fredagen den 3 april och blev en riktig succé. Idén var dels att   prova viner från samma producent i olika prisläge och dels att prova några riktigt exklusiva champagner. Vi provade fem olika champagner, och inledde med en standardcuvée från Jacquesson -
 Cuvée no 732 för 325:-. Nästa vin var Jacquesson Brut 1997, med årgångsbeteckningen ställs högre krav på grundvinet och priset hamnar därför på 769:-. Den följde vi upp med ett mer moget vin, Jacquesson 1989. Tack vare sen degorgering var vinet fortfarande väldigt fräscht och kunde gärna lagras ytterligare. Övriga viner var en en prestige-champagne från Duval-Leroy, Cuvée Femme 1996 på magnumflaska (reas nu på Systembolaget, 1349:-, det fanns 67 kvar flaskor 8/4) samt en fantastisk Krug Grande Cuvée. Denna producent har sin lägsta nivå på 1329:-, men vilket gott vin!

 

Önskemål om att göra en liknande provning framfördes av många deltagare, så håll ögonen öppna. Det blir en omgång till i höst.

 

 

Whisky

Vi har nu genomfört steg 2 och 3. Ni besökare avgör om det blir fler provningar. Fler tänkbara teman är: Bourbon och annan amerikansk whisky, Whisky från andra länder; Sverige, Australien, Wales, Japan mm, Andra smakfaktorer; orökt/rökt malt, formen på pannan, vattnet, med mera, Fatets betydelse 2, Provning av exklusiv - ovanlig eller långlagrad - whisky.

Fler önskemål eller idéer? - Hör av dig!  till: petrus@smakoform.se

 

 

Studio 34 blir det vinprovningar samt eventuellt en ölprovning.

Tider för dessa provningar är ännu inte fastställt, men titta in igen. Vi lägger ut dem så snart vi vet. Kolla gärna även på Hakets och Studio 34s hemsidor

 It features a helium replica rolex sale valve for saturation diving underwater and the characteristic unidirectional rotating bezel. The strap comprises 14 articulated parts to ensure a perfect fit on the longines replica sale for the owners. By crafting the entire case out of a single block onto which the bezel of the rolex replica sale is directly screwed.